logo

Sauna tips voor de absolute beginner

nl January 03 , 2018
Tip 1
Het is eigenlijk jammer dat beginners vaak op sleeptouw worden genomen door een groepje geroutineerde saunabezoekers. Natuurlijk, zij weten als geen ander de beginner te motiveren en enthousiast te maken, maar ze vergeten nogal eens dat hun saunagetrainde lichaam veel beter tegen temperatuurschommelingen kan dan het lichaam van de beginner, waardoor de beginner gemakkelijk beginnersfouten maakt.
Net zoals bij het beginnen met hardlopen, is het beginnen met saunabaden vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunabeurt zijn superbelangrijk (voor iedereen, maar zeker voor beginners).
Tip 2
De meeste sauna’s hebben gespecialiseerd personeel in dienst dat je uitgebreid uitlegt hoe je precies optimaal kunt genieten van dit ‘avontuur’. Vaak hangt er ook wel ergens een duidelijk schema dat je wegwijs maakt en je vertelt wat je nu het beste eerste doet en hoe lang. Maakt het idee van ‘opwarming van je lichaam’ je toch een beetje bang, bezoek dan eerst de sauna met de laagste temperatuur (40 à 50 °C).
Je zult wellicht snel merken dat deze temperatuur je prima bevalt, waarna je later tijdens je bezoek al een warmere sauna kunt opzoeken. Vaak staan de temperaturen bij de inkomdeur van elke sauna aangegeven. Je kunt er natuurlijk ook naar vragen bij een van
de medewerk(st)ers.
Tip 3
Vlak voor je de sauna induikt, kan je maar beter niet te veel drinken, en alcohol is absoluut te vermijden. Eenmaal in de sauna zul je sowieso beginnen te transpireren, maar als je erg veel hebt gedronken, transpireer je ook heftiger, wat niet altijd zo prettig is. Tussen de saunabeurten door drink je best wel wat water, en meteen na je sauna-avontuur is het belangrijk om flink veel water of lauwe thee te drinken om je vochtreserves weer wat op normaal niveau te krijgen.
Tip 4
In de meeste saunacentra vind je behalve verschillende sauna’s met droge warmte van verschillende temperaturen, ook een Turks stoombad (hamam). Hier heerst vochtige warmte en vaak geniet je hier ook van geuressences als eucalyptus (geweldig als je last hebt van verkoudheid). Net zoals de sauna opent ook de hamam je poriën, wordt je huid gereinigd en verliest je lichaam afvalstoffen. Zeker proberen als je er toch bent!
Tip 5
Vind je het idee van een kleine, warme ruimte nog een beetje eng, vraag dan of het saunacentrum van je keuze beschikt over een panoramische sauna. Dat is een sauna met een speciaal raampje dat je uitzicht biedt op ‘iets moois’. Meestal betekent dit dat je al opwarmend in de saunacabine door het raampje zicht hebt op bijvoorbeeld de tuin, bomen of een zwembad. Deze aanblik kan je helpen om rustig te worden.
Tip 6
Misschien vind je het een beetje onwennig, die eerste keer helemaal naakt in de sauna, maar eens je de drempel voorbij bent, gaat het vanzelf. Zeker als je merkt dat alle andere aanwezigen ‘naakt zijn’ als volkomen normaal beschouwen. Nee, je wordt niet bekeken, want in adamskostuum ziet iedereen er hetzelfde uit! In sommige saunacentra kan je op bepaalde momenten tijdens de week terecht in badkledij. Dit is bedoeld om mensen die de naaktdrempel toch te hoog vinden, langzaam te laten wennen aan het saunagebeuren. Informeer vooraf. 
Neem een handdoek mee in de sauna die groot genoeg is om helemaal op te gaan liggen. Dat is comfortabel en hygiënisch. Buiten de sauna, in de rustruimte of aan tafel bijvoorbeeld, draag je best een comfortabele badjas.
Tip 7
De ontwikkelingen en onderzoeken op saunagebied staan nooit stil. Dat betekent dat veel saunacentra regelmatig uitpakken met nieuwigheden en speciale saunamogelijkheden. Hoe fantastisch die ook zijn voor de gemiddelde saunabezoeker, laat je hier als beginner niet door van de wijs brengen of demotiveren, want de basis van een goed saunabezoek is overal dezelfde, en in elk centrum zal men je graag op weg helpen. Tijdens een eerste saunabeurt heb je waarschijnlijk genoeg voldoening van de gewone, droge sauna.
Tip 8
Je komt naar de sauna om je helemaal te ontspannen, net zoals de andere aanwezigen. Het gezelschap van je partner of een goede vriend(in) mag je dan al helpen bij die ‘spannende, eerste keer’, het is niet de bedoeling dat je van de zenuwen de hele tijd zit te tateren. Zelfs fluisteren doe je beter niet tijdens je sessies in de saunacabine. Eerst en vooral is het niet aangenaam voor andere aanwezigen. Bovendien helpt het je lichaam niet optimaal te ontspannen. Zwijgen dus en je zult ontdekken hoe heerlijk de warme stilte aanvoelt.
Tip 9
Hou geen juwelen aan in de sauna. Kettingen, horloges, oorbellen en ringen worden gloeiend heet in de saunacabine, wat niet bepaald prettig is.
© Copyright 2024 PA2JFX      Hosted by Strato B.V.